V Klubu zdraví se vyráběly oravské korbáčiky
V úterý 12.11. se opět konal Klub zdraví a tentokrát zde bylo opravdu plno. A není divu: tématem byly „Zázrivské korbáčiky“. Na začátku Juraj Gaššo, rodák ze Zázrivé, v prezentaci představil, odkud korbáčiky pochází a také to, že jsou díky jedinečné chuti a kvalitě chráněnou značkou EU.
Také nám pan Gaššo důkladně popsal, jakým způsobem se korbáčiky vyrábí. A pak přišla na řadu praktická ukázka, která opravdu stála za to.
Mohli jsme být svědky toho, jak z beztvaré sražené mléčné hmoty vznikl pařením v horké vodě známý provázkový tvar korbáčiků.
Pan Gaššo nám také ukázal, jak se tyto provázky splétají do copánků nebo jak se z nich dělají uzlíky. Co bylo ale nejdůležitější, byla jedinečná výborná chuť těchto korbáčiků. Všechny korbáčiky, které byly vyrobeny z 12 litrů mléka a jejichž celková výroba trvala přibližně 6 hodin, v rámci ochutnávky během krátké doby zmizely. Mnozí z návštěvníků Klubu zdraví se nechali slyšet, že by sami měli chuť se pustit do výroby korbáčiků. Tak se necháme překvapit, kolika z nich se to podaří. Každopádně věříme, že jsme pana Juraje Gaššu a jeho manželku Svitlanu neměli v Klubu zdraví s korbáčiky naposledy
.
Nejnovější komentáře