Z klubů zdraví o chlebu…
V úterý 19.2. byl Klub zdraví ve znamení chleba. Zdánlivě jednoduché téma se ukázalo být velmi zajímavým a rozhodně složitějším, než bychom čekali. Jak vybrat ten správný chleba? Jsou mezi chleby nějaké podstatné rozdíly? V čem spočívá ten pravý chleba?…a na podobné otázky se nám pokoušeli odpovědět MUDr. Marek Ondráček a jeho manželka Eva z Jičína, kteří se této problematice věnují delší dobu.
Dozvěděli jsme se něco z historie pečení chleba. Naše babičky pekly zásadně žitný chléb z kvásku. Teprve v období po 2. světové válce se dostal do popředí pšeničný drožďový chleba, který zdaleka nemá vlastnosti a výživovou hodnotu žitného chleba. Pravý žitný chleba z kvásku podporuje díky velkému množství správných baktérií imunitní systém, má nízký glykemický index a tudíž zasytí na delší dobu, dlouhý proces kynutí pomáhá eliminovat působení fytinů ve střevech, které na sebe vážou a odvádějí z těla minerály, žitná mouka obsahuje velké množství různých minerálních látek (hlavně vápníku), díky mléčnému kvašení nepodléhá žitný chleba brzkému plesnivění – to jsou jen některé z mnoha výhod, který má pravý žitný chleba oproti pšeničnému chlebu, do kterého mají pekaři dovoleno přidat různá chemická aditiva (vybírat můžou ze 100 látek), aby nám mlsným zákazníkům chutnal.
Po teoretické přednášce MUDr. Ondráčka následovalo praktické doporučení Evy Ondráčkové ohledně konkrétních chlebů, které jsou vyráběny tradičním způsobem z kvásku, a které jsou v našich obchodech k dostání. Zároveň jsme mohli dva z těchto chlebů ochutnat včetně dvou rychlých a velmi chutných pomazánek z cizrnky a z červené čočky.
Další setkání Klubu zdraví se uskuteční za dva týdny v úterý 5.3. a téma „Etický
rozměr vegetariánství“ si pro nás připravuje Karel Vasilek, B.Th. Všichni zájemci o zdravý životní styl jsou srdečně vítáni!
Nejnovější komentáře